TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez Kütüphanesi 1989 yılında, Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesindeki kütüphanenin Türkan Sabancı Kültür Merkezi' ne tasınması ile oluşturulmuştur.Bu tarihten itibaren Türkan Sabancı Kültür Merkezi binasında faaliyetlerini sürdüren Merkez Kütüphanesi, Güllapoğlu Yerleskesi' nde yapımı tamamlanan Yeni Merkez Kütüphanesi hizmet binasına 19 Mayıs 2004 tarihinde taşınmıştır.
Merkez Kütüphane koleksiyonu nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi çalışmalarına hız verilmiş olup yurt içi ve yurt dışı kitap ile yabancı dil bilimsel süreli yayın alımı çalışmaları ilk defa 1997 yılından itibaren gerçekleştirilmiştir.
1997 yılında başlatılan bu çalışmalar neticesinde Merkez Kütüphane koleksiyonu hızla gelişmis ve sonuçta hizmetlerin verildiği bina ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir. Bu nedenle daha önceki yıllarda Rektörlük ve İdari Birimler olarak projelendirilen ve 1993 yılında inşasına başlanan binalar yapılan proje revize işlemlerinden sonra Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi' ne dönüştürülmüştür.
Merkez Kütüphane, kullanıcılarının üretilen bilgiye en hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlama anlayışı doğrultusunda çağımızın bir gereği olan tüm teknolojik araçları da kullanılarak VISUAL LIBRARY (İnteraktif Kütüphanecilik) hizmetlerini sunmayı ilke edinmiştir. Bu anlayış doğrultusunda 1998 yılında satın alınan kütüphane otomasyon programına merkez kütüphane koleksiyonunun tamamının girişi yapılmış ve tüm elektronik kütüphanecilik hizmetleri verilmeye başlanmıstır.
2000 yılından başlayarak dünyada ve Türkiye'de 'Veritabanı' ve 'Elektronik Dergiler' kavramlarının ortaya çıkmasıyla basılı dergilerin yerini internet üzerinden fulltext erişilebilen Online Elektronik kaynaklar almaya baslamış ve birçok veritabanları hizmete açılmıştır.
Bu gelişmeler doğrultusunda Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Merkez Kütüphanesi 2000 yılında ANKOS' a ( Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu ) üye olmuş, üyelik tarihinden itibaren üniversitenin Online Veritabanı abonelikleri ANKOS kapsamında gerçekleştirilmiştir.
2006 yılında ULAKBIM bünyesinde, eski adıyla UASL (Ulusal Akademik Site Lisansi Projesi) yeni adıyla EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) oluşturulmuş ve aynı yıl Merkez Kütüphanemiz bu oluşuma katılmıştır.
Bu içerik 23.02.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 15287 kez okundu.